Detekcija lica u videosnimkama : završni rad - Žeger, Ivana (I. Žeger, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Detekcija lica je metoda lociranja i odvajanja područja lica u samostalnim slikama i nizovima slika u vremenu (videosnimkama). Početni je korak u mnogim primjenama računalnog vida. Iz perspektive računala, predstavlja vrlo kompleksan zadatak. Lica se razlikuju estetski, iskazivanjem emocija, po boji kože, ali i utjecajem vanjskih faktora kao što su osvijetljenost scene, orijentacija lica, kontrast lica i pozadine, zaklonjenost, udaljenost od objektiva, itd. Ne postoji jedinstven kriterij grupiranja metoda detekcije lica. Često korišteni jednostavni algoritmi temelje se na detekciji boje ljudske kože. Ipak, potencijalni problem predstavlja postojanje objekata u nijansama sličnima boji kože u okolini lica te činjenica da pikseli kože ne moraju predstavljati piksele lica. Inženjerima najzanimljiviji metode temeljene su na strojnom učenju i statističkoj analizi, pri čemu se najveća pažnja posvećuje neuronskim mrežama.