Sklopovi za prikupljanje energije elektromagnetskog zračenja s punovalnom pretvorbom signala : završni rad - Vrhoci, Ivan (I. Vrhoci, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Zbog rastućih potreba za energijom svijet se okreće alternativnim izvorima energije, a kao potencijalno rješenje nameće se i prikupljanje elektromagnetske energije zračenja. Najvažniji dijelovi sklopova za prikupljanje navedene energije su antena, prilagodna mreža impedancije i ispravljač napona. Zbog veoma male gustoće snage raspoloživog zračenja, ovi sklopovi moraju biti veoma efikasni. Visoka efikasnost postiže se izborom dioda s niskim pragom vođenja, izborom efikasnog načina ispravljanja te preciznim projektiranjem prilagodne mreže impedancije koja ovisi o frekvenciji i snazi na kojoj sklop radi. U ovom radu korištene su Avago Technologies diode hsms2810, hsms2820 i hsms2850 te poluvalni način ispravljanja signala.