Sigurnosno kopiranje i vraćanje virtualne mrežne funkcije za telekomunikacijski sustav u računalnom oblaku : diplomski rad - Vukić, Lovro (L. Vukić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Visoka dostupnost mora odlikovati svako rješenje u oblaku, no telekomunikacijski sustav s virtualnim mrežnim funkcijama u oblaku podliježe još višim standardima postavljenim od strane prijašnje ustaljene i stabilne hardverske tehnologije. Tema ovog diplomskog rada je razvoj rješenja za centralizirano i standardizirano spremanje sigurnosnih preslika te pokretanje procedura sigurnosnog kopiranja i vraćanja stanja virtualnih mrežnih funkcija kao i infrastrukturalnih dijelova telekomunikacijskog sustava. Pomoću ovog rješenja moguće je na jednostavan način pokretati procedure sigurnosnog kopiranja i vraćanja elemenata sustava sa središnjeg poslužitelja, te postaviti raspored automatskog izvođenja tih procedura. Za razvoj rješenja korišten je operacijski sustav Linux, programski jezik ljuske Bash, Cron vremenski raspored, SSH protokol te MD5 algoritam.