Upravljački panel u sustavu ispitivanja avionskog električnog stroja : završni rad - Vrbat, Mia (M. Vrbat, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U završnom radu je opisana automatizacija sustava za ispitivanje avionskog električnog stroja primjenom SCADA sustava. Proces automatizacije proveden je primjenom frekvencijskog pretvarača, programabilnog logičkog kontrolera te programskom vizualizacijom procesa. Prvi dio rada posvećen je sustavu generatora napona za svjećice u malim avionima i SCADA sustavima. Uz opis SCADA sustava prikazana je i potrebna oprema i podrška. Fokus rada temelji se na grafičkim sučeljima za instrumentaciju čovjeka sa strojem gdje su se pokazale osnovne karakteristike tih sučelja te na osnovu tih znanja izradilo sučelje za upravljanje motorom. Program za upravljanje izrađen je u TIA Portalu te je programski kod opisan i dokumentiran.