Analiza obilježja vodenog žiga ugrađenog u audiosadržaj : završni rad - Zadro, Luka (L. Zadro, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U modernom svijetu gdje smo okruženi digitalnim multimedijalnim sadržajima na dnevnoj bazi bitno je naći načine na koje se taj sadržaj može zaštititi. Kako bi ostvarili tu svrhu možemo koristiti razne metode i tehnike, a u ovom radu koncentriramo se na metode u frekvencijskoj domeni koje koriste Diskretnu Kosinusovu Transformaciju (DCT). Izdvojena metoda koju analiziramo prebacuje orignalni audiosignal u DCT domenu te grupira koeficijente u odvojene segmente kojima se svakom posebno računa energija. Vodeni žig koji je generiran iz slike se zatim umeće u najistaknutije vrhove. Izvlačenje se izvodi inverznim postupkom. Eksperimentalni rezultati pokazuju da je metoda izrazito otporna na razne namjerne i nenamjerne napade, a da je vodeni žig neprimjetan.