Automatizacija modela linije za sortiranje po boji uzorka upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 u programskom jeziku LAD : završni rad - Vrbanec, Trpimir (T. Vrbanec, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu je ostvarena automatizacija modela linije za sortiranje predmeta po boji. Važniji dijelovi modela linije jesu: istosmjerni motor koji pogoni traku, pet fototranzistora, kompresor, tri pneumatska cilindra, te ključni dio, optički senzor boja. Procesom upravlja PLC S 1500. Kao razvojno okruženje koristio se je TIA Portal, a program je pisan u jeziku LAD. Nakon uvodnog dijela opisivanja općenite arhitekture PLC – a, opisan je algoritam rada prihvata predmeta, određivanja njegove boje, te sklanjanje predmeta s trake na za to predviđeno mjesto. Drugi dio zadatka bio je izraditi sučelje čovjek – stroj, odnosno HMI. Za izradu HMI – a također se je koristio TIA Portal, a opisani su izgled i funkcionalnost HMI – a.