Gubitak hladioca iz bazena za istrošeno gorivo NE Krško : diplomski rad - Vrbanec, Dario (D. Vrbanec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Poslije terorističkih napada u SAD i poslije nesreće u NE Fukushima počele su se razmatrati mogućnosti dugotrajnog gubitka hlađenja i velikih gubitaka hladioca s posljedičnim otkrivanjem goriva, oksidacijom košuljice, proizvodnjom vodika i u konačnici taljenjem i relokacijom goriva praćeni oslobađanjem velike količine plinovitog radioaktivnog materijala. Nakon završetka ciklusa rada elektrane iz reaktora se vade istrošeni gorivni elementi i pohranjuju u bazen za istrošeno gorivo. Istrošeno gorivo generira ostatnu toplinu i prirodnom se cirkulacijom vode, koju u bazen dovodi vanjski rashladni sustav, hladi bazen. Pomoću programa MELCOR snimljeni su odzivi za slučaj gubitka rashladnog sustava i opadanje razine vode u NE Krško. Bazen je realiziran jednostavnim hidrauličkim komponentama čije su dimenzije unaprijed određene.