Aplikacija za vizualizaciju stanja mrežne poveznice s podrškom za prikaz na platformi Oculus Rift : završni rad - Vlahović, Sara (S. Vlahović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu analizirane su mane tradicionalnih metoda učenja u odnosu na metode učenja osnovane na elementima igara. Objašnjeni su koncepti gamifikacije i učenja baziranog na igrama. S ciljem olakšavanja učenja studentima kolegija Komunikacijske mreže napravljeno je idejno rješenje u kojemu je razrađen koncept i osmišljen dizajn obrazovne aplikacije za vizualizaciju stanja mrežne poveznice. Objašnjene su karakteristike slojevitih mrežnih arhitektura, a osobito TCP/IP referentnog modela na kojem se bazira aplikacija. Pomoću razvojnog okruženja Unity implementiran je prototip obrazovne aplikacije, prilagođen platformi Oculus Rift. Kako bi studentu približila apstraktan koncept informacija koje putuju slojevima interneta, izrađena je trodimenzionalna interaktivna vizualizacija inspirirana prijevozom poštanskih paketa. Aplikacija omogućava korisniku orijentaciju i kretanje na tri scene koje predstavljaju vizualni prikaz tri različita sloja mreže te pregled podataka o pojedinačnim jedinicama podataka, prikazanim kao fizički paketi koji putuju na pokretnim trakama između različitih adresa.