Preusmjeravanje tokova djelatnih snaga korištenjem transformatora sa zakretom kuta : diplomski rad - Vlahović, Mario (M. Vlahović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Transformatori sa zakretom kuta koriste se u prijenosnim elektroenergetskim mrežama za preumjeravanje tokova djelatnih snaga. Njihova primjena je u prijenosnim mrežama u kojima dolazi do zagušenja i preopterećenja pojedinih elemenata elektroenergetskog sustava, a moguće je i smanjenje gubitaka u prijenosnoj mreži te povećanje iskoristivosti same mreže. U ovom radu je mreža sa transformatorom sa zakretom kuta modelirana u programskom paketu ETAP 16.0.0. i obrađeno je nekoliko mogućih situacija te su određene odgovarajuće postavke transformatora za siguran rad sustav.