Simulacija pulsnih neuronskih mreža : završni rad - Vuger, Marijan (M. Vuger, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U vrijeme stalno rastuće količine prometa informacija u računalnim mrežama, potrebno je stalno pronalaziti nove načine za povećanje efikasnosti obrade podataka. To postaje posebno zahtjevno kada nam procesi nisu u potpunosti poznati ili se parametri sustava neprestano mijenjaju pa je potrebno donositi aktivne odluke o njegovoj prilagodbi. Budući da se radi o relativno slabo poznatoj grani računarstva, u radu su opisani razni modeli neuronskih mreža i njihova evolucija od početaka pa do danas. Dalje je stavljen naglasak na treću generaciju mreža – pulsne neuronske mreže. Opisani su i modeli umjetnih neurona na kojima se oni temelje. Na kraju je opisan i proces simulacije pulsnih neuronskih mreža pomoću računalne programske potpore NeuralSyns.