Nadzorni sustav za mjerenje i upravljanje sinkronim agregatom implementiran upotrebom programabilnog logičkog kontrolera : diplomski rad - Višković, Deni (D. Višković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se izradom sustava za prikupljanje i obradu mjerenih fizikalnih veličina. U radu je opisan rad sinkronog stroja te postupak sinkronizacije na mrežu. Opisan je postupak konstruiranja vektorsko-fazorskog dijagram. Obrađena je konstrukcija pogonske karte za generator s cilindričnim rotorom i generator s rotorom s istaknutim polovima Za potrebe rada izrađen je nadzorni sustav s grafičkim sučeljem implementiran pomoću programabilnog logičkog kontrolera (PLC-a). Definirana je konfiguracija i parametriranje programske podrške i komunikacije između PLCa i mjernog uređaja. Opisane su sve vizualizacijske slike grafičkog sučelja, način djelovanja sustava alarma i arhiviranje podataka.