Izrada i analiza modela elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske i pomoćnih usluga korištenjem programskog paketa Plexos : diplomski rad - Višić, Ante (A. Višić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Izrada i analiza modela elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske i pomoćnih usluga korištenjem programskog paketa Plexos Pomoćne usluge koriste operatori mreže za propisano i uredno vođenje sustava u interkonekciji, unutar regulacijskog bloka odnosno regulacijskog područja. Pomoćne usluge trebaju biti raspoložive trajno, a aktiviraju se za potrebe vođenja sustava u redovnim i izvanrednim pogonskim stanjima prijenosne mreže. Osiguranje pružanja pomoćnih usluga u sustavu RH danas se temelji na ugovornim odnosima Operatora prijenosnog sustava RH (HOPS d.o.o.) i jednog, mandatornog pružatelja usluga na teritoriju RH (HEP-Proizvodnja). Na pomoćne usluge utječe količina instaliranih obnovljivih izvora energije. U Hrvatskoj najveći udio zauzimaju vjetroelektrane i one imaju najveći utjecaj. U modelu koji je modeliran u plexosu se vidi dostupnost pomoćnih usluga, razlika modela dan unaprijed i realno vrijeme i utjecaj vjetroelektrana na pomoćne usluge.