Testiranje performasi usluge pokretne mreže : završni rad - Vinković, Luka (L. Vinković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Razvoj pokretnih mreža se u zadnjih 30 godina odvio kroz 4 generacijska napretka. Zadnja komercijalna pokretna mreža je LTE mreža. To je prva mreža koja se u potpunosti temelji na IP protokolu. To znači da se i usluge poput prijenosa govora (VoIP) šalju kroz mrežu komutacijom paketa preko IP protokola. Prijenos govora u LTE mreži naziva se VoLTE. To je vrlo složen proces jer je usluga prijenosa govora vrlo zahtjevna. Uz pomoć složenih protokola poput SIP i SRVCC korisnicima se nudi puno bolja razgovorna usluga u odnosu na prijašnje generacije pokretnih mreža.