Log-periodičke oscilacije u financijskim vremenskim nizovima : završni rad - Vinković, Damjan (D. Vinković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Sornette (1996), Sornette and Johansen (1997), JLS (2000) predložili su da, prije samih slomova tržišta, kretanje cijena dioničkih indeksa prati zakon potencije s logperiodičkim oscilacijama oko srednje vrijednosti vodeći do kritične točke koja opisuje slom tržišta. Ovaj rad predstavlja orginalni Log-periodički zakon potencija (LPPL) za modeliranje financijskih balona, upoznaje čitatelja s nedostatcima modela te njegovim mogućnostima. Prikazano je kako podesiti parametre modela pomoću različitih optimizacijskih modela, te predstavlja najbolju. Prikazan je primjer korištenja ove metodologije na skup dionica s Zagrebačke burze, te je također vidljiva mogućnost predikcije velikih korekcija cijena.