Radiofrekvencijski širokopojasno-ugodivi oscilator temeljen na nefosterovskoj impedanciji/admitanciji : diplomski rad - Vincelj, Leo (L. Vincelj, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Objašnjen je osnovni princip rada oscilatora, uvjet samopobude i analizirana posebnost oscilatora temeljenog na nefosterovskoj impedanciji/admitanciji. Razjašnjene su temeljne karakteristike sklopova za dobivanje negativne impedancije te provedene simulacije S-parametara, tranzijentna analiza, simulacija velikog signala te AC analiza. Sve simulacije sklopova provedene su u programskom paketu ADS s ultra-brzim operacijskim pojačalom THS4304. Također, diskutiran je utjecaj nelinearnih efekata na svojstva negativne impedancije. Dani su temeljni zaključci u vezi negativnih pretvornika impedancije N-tipa i S-tipa. Projektirana su i međusobno komparirana tri različita oscilatora temeljena na nefosterovskoj impedanciji te analizirani njihovi valni oblici, procesi utitravanja, spektri i izlazna snaga. Razmatrani su načini ugađanja frekvencije te ovisnost frekvencije o teretu i izvedbi negativnog pretvornika impedancije. Serijski spoj kapaciteta i otpora ili induktiviteta i otpora simulirao je kao teret električki kratku antenu, a rezonantni sklop omogućio promjenu frekvencije osciliranja u širem frekvencijskom opsegu. Na koncu su obavljena mjerenja na praktično ostvarenim sklopovima i uspoređeni rezultati sa simulacijama.