Klasifikacija slika dubokim modelima i Fisherovim vektorima : diplomski rad - Viduka, Ivana (I. Viduka, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Za ovaj rad su opisane i implementirane dvije metode klasifikacije slika. Prvu metodu čini duboki model temeljen na arhitekturi VGG16 konvolucijske mreže čiji su parametri inicijalizirani težinama naučenima na slikama ImageNet baze. Drugi pristup uključuje konvolucijske značajke dobivene uz pomoć javne parametrizacije VGG19 mreže iz kojih se generiraju Fisherovi vektori, a zatim se provodi klasifikacija pllitkim klasifikatorom. Usporedbom rezultata klasifikacije dobivenih učenjem i testiranjem na dva skupa slika koji prikazuju scene s hrvatskih prometnica - Zebre i Znakovi, zaključuje se da end-to-end pristup učenju klasifikatora kakav je prisutan kod konvolucijske mreže donosi puno bolje rezultate.