Usporedba A i AB klase audio pojačala : diplomski rad - Vidas, Marin (M. Vidas, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Za izradu pojačala koristimo tranzistore koji, ovisno o spoju u kojem rade, ostvaruju naponsko i strujno pojačanje. Za pojačala snage oba pojačanja su nam bitna te se stoga najčešće koriste kaskade pojačala, odnosno dva ili više pojačala spojena u lanac kod kojeg npr. prvo pojačalo služi kao naponsko pojačalo, a drugo pojačalo kao strujno pojačalo. Posebna izvedba pojačala snage su audio pojačala snage koja su optimirana za rad sa zvučnicima u čujnom frekvencijskom spektru. Audio pojačala snage dolaze u mnogo različitih izvedbi, ali svima su zajednički ulazni stupanj i naponsko pojačalo. Ono po čemu se najviše razlikuju su izlazni stupnjevi koji služe kao strujno pojačalo i definiraju klasu pojačala. Najčešće se koriste push-pull izvedbe koje omogućuju korištenje pojačala B i AB klase u audio svrhe, ali i veću korisnost pojačala A klase. Za male izlazne snage, pojačalo može biti izvedeno kao tranzistor u spoju zajedničkog kolektora ili, rjeđe, u spoju zajedničkog emitera. Za veće snage potrebno je koristiti drivere, signalne tranzistore velikog strujnog pojačanja koji pogone izlazne tranzistore snage. Izlazni tranzistori i driveri konfiguriraju se na tri osnovna načina: kao dvostruki zajednički kolektor (Darlington spoj), komplementarni par (CFP) i kvazi-komplementarni par. Od toga CFP konfiguracija ima najmanju razinu izobličenja, dok je kvazi-komplementarni spoj na začelju. U svrhu ovog rada projektirana i izrađena su dva pojačala u izvedbi dvostrukog zajedničkog kolektora, jedno A i drugo AB klase kako bismo ih mogli usporediti. Simulacije i mjerenja potvrđuju teoriju. Pojačala A klase imaju nižu razinu harmoničkih izobličenja, ali i nižu korisnost. Obje klase pojačala daju dobar zvuk, ali pojačala A klase prvi su izbor audiofila iako su potrebni posebni uvjeti da bi se čula razlika između te dvije klase pojačala ako su dobro dizajnirana.