Rješavanje problema raspoređivanja u okruženju nesrodnih strojeva korištenjem evolucijskih algoritama : diplomski rad - Vlašić, Ivan (I. Vlašić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Problem raspoređivanja je vrlo poznat i spada u klasu NP teških problema, što znači da ne postoje efikasni algoritmi koji pronalaze optimalno rješenje unutar razumnih vremenskih ograničenja. Jedna od metoda rješavanja tog problema je upotreba evolucijskih algoritama. U radu se opisuje primjena evolucijskih algoritama na rješavanje problema raspoređivanja u okruženju nesrodnih strojeva. Uspoređuju se različiti prikazi jedinki korišteni u literaturi kako bi se pronašao onaj koji postiže najbolje rezultate za promatrane kriterije. Dodatno, upotrebom različitih pravila raspoređivanja u inicijalizaciji početne populacije pokušava se postići poboljšavanje rezultata i njihova brža konvergencija. Konačno, različiti algoritmi su primijenjeni za rješavanje problema raspoređivanja s dodatnim ograničenjima te je analiziran utjecaj svakog ograničenja na dobivene rezultate.