Modificiranje algoritama za alokaciju memorije u Jikes RVM-u : završni rad - Vidak, Jurica (J. Vidak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Memorija kao rijedak resurs u računalnim sustavima oduvijek je bila važna, a naročito u samim početcima računarstva kada je bila skupa i malih kapaciteta te se radi toga se javila potreba za racionalnim upravljanjem dostupnom memorijom. Kod zahtjevnijih i kompleksnijih računalnih programa programer jednostavno više ne može efikasno samostalno upravljati memorijom te je potrebna neka vrsta automatiziranog upravljanja memorijskim resursima.