Uloga mikromreža na tržištu električne energije : diplomski rad - Vujica, Monika (M. Vujica, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Mikromreža je novi koncept tehnološkog rješenja i omogućuje proizvodnju električne energije bliže potrošnji, smanjujući time gubitke u prijenosu i povećavajući učinkovitost opskrbe. Ima povoljan utjecaj na okoliš jer korištenjem obnovljivih izvora energije značajno smanjuje emisije stakleničkih plinova. Ugradnjom mikromreže u sustav, smanjuju se investicije za nadogradnju mreže, što smanjuje cijenu energije i ima povoljan utjecaj na tržište. U ovom radu prikazan je manji elektroenergetski sustav, s 3 čvorišta, koji uz neupravljive terete i konvencionalne izvore energije ima priključenu mikromrežu u jednom čvorištu. Rješavanjem optimizacijskog problema, vidljivo je da mikromreža, pokrivajući vlastitu potrošnju, može dio električne energije prodavati na tržištu i na taj način smanjiti vlastite troškove proizvodnje i potrošnje. Mikromreža konkurira na tržištu električne energije i može utjecati na cijenu električne energije u nekom vremenskom razdoblju.