Primjena strojnog učenja u metagenomici : završni rad - Tušek, Robert (R. Tušek, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Razvojem metoda shotgun sekvenciranja postoji sve više istraživanja koja se bave s karakterizacijom ljudskog mikrobioma. Mikrobiom sadrži mnoge atribute koji karakteriziraju različite bolesti. Korištenjem postotaka pojavljivanja vrsta i specifičnih taksonomskih markera provodimo istraživanje koje se temelji na strojnom učenju. Podaci su skupljeni iz osam velikih metagenomskih studija od kojih je šest studija razmatrano u ovom radu. Upotrebljavamo više različitih klasifikatora i unakrsnu validaciju kako bi provjerili potencijal za predikciju bolesti na temelju mikrobioma. Dobiveni rezultati varirali su od klasifikatora do klasifikatora, a na nekim skupovima su ostvareni bolji rezultati nego na ostalima. Na temelju rezultata izvodimo zaključke o korištenju strojnog učenja za slične studije.