Tehnike produljenja životnog vijeka Flash memorija : diplomski rad - Varga, Mihael (M. Varga, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Flash memorije jedna su od bitnijih komponenti svakog računalnog sustava, pa tako i ugradbenog. S rastućim zahtjevima za IoT (engl. Internet of Things) aplikacije i sve većim rastom primjena ugradbenih sustava, Flash memorije također prate taj trend. Korištenje Flash memorije bez datotečnih sustava, odnosno s datotečnim sustavima koji nisu namijenjeni za njih ili bez odgovarajućih metoda štetno je za takve memorije i skraćuje im vijek trajanja. Metode za produljenje životnog vijeka Flash memorija nameću se kao rješenje za problem kratkotrajnosti ugradbenih sustava koji koriste memorije za trajnu pohranu u svojim aplikacijama. Ovaj diplomski rad bavi se istraživanjem navedenog problema počevši od načela rada Flash memorija, pregledom izvedbi memorija, metoda za produljenje njihovog vijeka, datotečnih sustava namijenjenih za njih te u konačnici izradom vlastitog datotečnog sustava koji omogućuje korištenje takve memorije uz produljenje njezinog vijeka. Nad vlastitim datotečnim sustavom izvršena su testiranja i mjerenja koja potkrepljuju njegovu funkcionalnost te daju uvid u složenost problematike koja je tema ovog rada.