Usporedba algoritama za strojno učenje u procesu izgradnje prediktivnih modela za predviđanje odlaska klijenata : diplomski rad - Tunjić, Aleksandar (A. Tunjić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Privlačenje novog korisnika u telekom industriji je vrlo skupo, do nekoliko puta skuplje nego zadržavanje postojećeg. Zbog toga se telekom operateri okreću dubinskoj analizi podataka kako bi se iz podataka o korištenju usluga pokušalo predvidjeti da li će neki korisnik prijeći konkurenciji. Postoji više metoda dubinske analize podataka, a razlikuju se po pristupu u složenosti. U ovom radu je provedena analiza i čišćenje podataka telekom operatera, te su izgrađeni i uspoređeni sljedeći modeli: logistička regresija, PLS, slučajne šume i GBM. Također, provedena je i usporedba navedenih algoritama nad izvedenim podacima dobivenim generatorom varijabli.