Implementacija obogaćenih komunikacijskih usluga u mrežama mobilnih operatora : diplomski rad - Trputec, Lovro (L. Trputec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Obogaćene komunikacijske usluge (RCS) utemeljene su na protokolima koji omogućavaju međuoperatorske komunikacijske usluge utemeljene na IMS sustavu. RCS usluge su namijenjene natjecanju s OTT (Over The Top) aplikacijama i vraćanju prometa u sustav operatora. RCS univerzalni profil sadrži smjernice razvoja RCS usluga. Razvojem po smjernicama univerzalnog profila se osigurava uspješna komunikacija između pružatelja RCS usluga. Implementirana je poslovna RCS aplikacija i snimljen je promet tijekom komunikacije korisnika i aplikacije (A2P). Analiziran je snimljeni promet i uspoređen s protokolima SMS-a i OTT aplikacija. Pokazane su prednosti RCS aplikacija, potpora tržišta te pregled daljnjeg razvojnog plana protokola RCS.