Optimalni pogon stanice za zamjenu baterija električnih vozila : završni rad - Vidan, Matea (M. Vidan, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Stanica za zamjenu baterija upravlja baterijama te osigurava da u svakom trenutku ima bateriju na raspolaganju, ukoliko dođe do zamjene. Stanica za zamjenu mora imati veći broj baterija te njima optimalno upravljati kako bi uspješno poslovala. Optimalno poslovanje odnosi se na biranje kada će se baterije puniti te koliko, kako bi se izbjegla velika količina punjenja po višoj tarifi. Time se minimiziraju troškovi stanice za zamjenu baterija. Drugi cilj je smanjiti vršnu potrošnju te imati što manju vrijednost mjesečne angažirane snage. U ovom je radu osmišljen pogon stanice za zamjenu baterija te su minimizirani troškovi. Model je implementiran u softveru GAMS