Umrežavanje strojeva: studijski primjer zasnovan na mikro računalu Raspberry Pi : diplomski rad - Validžić, Ivan (I. Validžić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Strojna (M2M) komunikacija je koncept koji definira pravila i odnose između uređaja dok surađuju. To podrazumijeva visoko automatizirano korištenje skupa uređaja istovremeno, bez ikakve potrebe za ljudskom interakcijom. U ovom diplomskom radu su opisane pojedinosti o M2M komunikaciji. Glavni fokus je bio na integraciji mikro-računala Raspberry Pi s operativnim sustavom Android. Studijski primjer sustav ApPi je kontolor temperature i vlažnosti zraka koji može pomoći u održavanju i očitavanju zapisa o izmjerenim podacima na Android pametnim pokretnim telefonima, putem Interneta. Raspberry Pi čita temperaturu i vlažnost te šalje podatke u oblak za pohranu. Android aplikacija čita podatke iz oblaka te crta grafove na temelju toga.