Virtualne lokalne mreže : završni rad - Trčak, Tin (T. Trčak, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Virtualne lokalne mreže su način logičkog grupiranja korisnika neovisno o njihovoj fizičkoj topologiji. Zapravo, radne stanice kod VLAN-ova ne trebaju biti smještene na istome LAN segmentu. VLAN se ponaša kao neovisna LAN mreža. Paketi razašiljanja se šalju unutar VLAN domene razašiljanja. Standard IEEE 802.1Q definira sustav VLAN označavanja za Ethernet okvire. Svaki VLAN ima svoj VLAN ID, broj koji označava VLAN. VLAN-ovi se konfiguriraju na komutatorima. Postoje dvije vrste konfiguracija VLAN-ova: statička i dinamička konfiguracija.