Model ponašanja pčele temeljen na automatu stanja : završni rad - Vencl, Anita (A. Vencl, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada bio je nadograditi postojeći model ponašanja pčela temeljen na automatu stanja. Model je nadograđivan uz prethodno znanje o ponašanju pčela u prirodi odnosno njihovoj sklonosti prema toplijim temperaturama i socijalnim interakcijama sa drugim pčelama. Implementirane su funkcije koje poboljšavaju kretanje pčela niz temperaturni gradijent uzimajući u obzir temperature u svim točkama u prostoru te je ugrađena funkcija koja određuje zaustavljanje i kretanje pčela ovisno o susjednim pčelama i temperaturi u prostoru. Model je potrebno usporediti sa stvarnim eksperimentima kako bi se utvrdila točnost i funkcionalnost.