Metoda ugrađivanja digitalnog vodenog žiga u slike utemeljena na diskretnoj kosinusnoj transformaciji : diplomski rad - Vadas, Ana (A. Vadas, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Uslijed brzog razvoja tehnologije i multimedijskih sustava pojavila se snažna potreba za učinkovitom zaštitom intelektualnog vlasništva digitalnih podataka. Tehnologija digitalnog vodenog žiga razvijena je s ciljem pružanja zaštite autorskih prava i integriteta multimedijskih sadržaja. U ovom radu opisani su temeljni koncepti tehnologije digitalnog vodenog žiga, s fokusom na metode utemeljene na frekvencijskoj domeni, posebice korištenjem DCT transformacije. Obzirom na široku dostupnost alata za obradu slike i primjenu manipulacija, ključno je zadovoljiti dva osnovna zahtjeva, robusnost u odnosu na napade te neprimjetnost vodenog žiga. U tu svrhu, implementirana je metoda digitalnog vodenog žiga utemeljena na DCT transformaciji, a potom provedeno ispitivanje u Matlabu, na primjeru slika različitog sadržaja te različitih vodenih žigova. Ispitan je utjecaj primjene uobičajenih operacije nad slikom, dodavanje šuma, zamućenje slike, gubitak dijela slike i kompresije te je dana detaljna analiza rezultata robusnosti i neprimjetnosti.