Modeliranje trgovanja energijom u energetskoj zajednici : završni rad - Turalija, Filip (F. Turalija, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Prema energetskom paketu „Čista energija za sve Europljane“, budućnost energetike i investicija u napredne, niskougljične tehnologije je u energetskim zajednicama. Ravnopravnost članova u takvim zajednicama ne očituje se samo u zajedničkom nastupu pri planiranju i investicijama već i u operativnim aspektima. U radu su modelirani tržišni odnosi unutar energetske zajednice (tzv. mogućnost međusobnog trgovanja, p2p trgovanje), te nastup same zajednice na tržištu električne energije. Pri tome je svaki član energetske zajednice ujedno i aktivni korisnik, a analizirane su i različite tehnologije koje omogućuju fleksibilnost u proizvodnji i potrošnji.