Pogon električnog bicikla : diplomski rad - Tomić, Ivan (I. Tomić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Pogon električnog bicikla sastoji se od električnog motora, baterija i upravljačkog dijela. Ovisno o načinu korištenja električnog motora postoje dvije vrste električnih bicikala: pedalek, kojem motor služi kao pomoć pri pedaliranju, i e-bike, koji koristi motor kao samostalni pogon. Kod električnih bicikala najčešće se ugrađuju motori unutar kotača i motori između pedala. Najzastupljenije vrste baterija su litij ionske, koje se razlikuju ovisno o kemijskom sastavu katode. Električni bicikli podložni su zakonima koje propisuje Europska unija, ovisno o karakteristikama pogona. Izrađen je pogon električnog bicikla koristeći dijelove tvrtke EVBIKE, a baterija je izrađena od LiFePO4 baterijskih ćelija. Na motoru su obavljena mjerenja struje, napona, brzine vrtnje i induciranog napona na temelju kojih su izračunati ostali parametri motora. Izmjerena je karakteristika punjenja i pražnjenja baterije te je izračunata količina energije pohranjena u baterijama i njihova korisnost.