Sustav za ultraširokopojasnu lokalizaciju u mreži bez fiksne infrastrukture : diplomski rad - Tomas, Odri (O. Tomas, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu istražene su mogućnosti primjene ultraširokopojasne (UWB) tehnologije na lokalizaciju primjenom TDOA pristupa bez vremenske sinkronizacije čvorova. Istražene su mogućnosti korištenja OpenWSN protokolnog složaja za implementaciju sustava za pozicioniranje. Posebno su razrađeni detalji IEEE 802.15.4 i viših slojeva protokola nužni za realizaciju sustava. Za implementaciju algoritma pozicioniranja implementirano je rješenje temeljeno na Whistle metodi i Chanovom algoritmu. Provedene su simulacije kojima su pokazane značajke koje se takvim pristupom mogu dobiti pod različitim uvjetima. Razvijeno je korisničko sučelje za postavljanje osnovnih parametara konfiguracije sustava i vizualizaciju određenih pozicija prilagođeno 3D prikazu u web pregledniku.