Implementacija komunikacijskog protokola Modbus TCP/IP za rad u stvarnom vremenu : završni rad - Tomas, Odri (O. Tomas, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Modbus TCP je komunikacijski protokol koji se koristi u automatiziranim industrijskim postrojenjima. Temelj protokola je komunikacija između klijenta i servera, koja se odvija u stvarnom vremenu. Ethernet se koristi kao prijenosi medij, TCP kao mrežni transportni protokol, a Modbus kao standardni protokol za razmjenu podataka. Za implementaciju su korištena tri modula, FreeRTOS za operacijski sustav za rad u stvarnom vremenu, lwIP za TCP/IP stog i FreeModbus za ostvarivanje Modbus protokola. U okviru rada implementiran je Modbus TCP server na sklopovlju, klijent na osobnom računalu te je uspostavljena komunikaciju ta dva sustava.