Određivanje značajki oblika zuba za procjenu godina starosti iz panoramske rendgenske snimke : završni rad - Tomaić, Mia (M. Tomaić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu prikazana je primjena Matlabovog alata ASM (Active Shape Model) te njegova prilagodba za rad na kruni donjeg lijevog umnjaka. Objašnjena je uporaba alata Gimp za označavanje dijelova zuba potrebnih za izradu modela oblika te izdvajanje istih pomoću slojeva. Objašnjena je sama izrada modela te njegova primjena na skupu slika za treniranje te na skupu testnih slika. Detaljno je opisan rad modela oblika prilikom određivanja optimalnog položaja za svaku točku modela. Dana su dva načina ispitivanja točnosti rada modela te su prikazani rezultati za različite rezolucijske skale i to za oba skupa slika. Prikazana je izrada neuronske mreže, objašnjen je njen rad te određivanje broja skrivenih slojeva. Dana je procjena starosti pomoću dvije neuronske mreže te je ispitana točnost procjene istih.