Prepoznavanje poze ronioca putem tjelesne mreže inercijskih senzora : diplomski rad - Tovarović, Tea (T. Tovarović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Ronioci rade u opasnom okruženju pa je razvoj tehnologija koje mogu povećati sigurnost ronioca iznimno važan. Jedna takva tehnologija je DiverNet, mreža inercijskih senzora koja se postavlja po tijelu ronioca u svrhu trodimenzionalne rekonstrukcije poze ronioca tijekom zarona. U sklopu ovog diplomskog rada razvijena su dva algoritma koja prema mjerenjima dobivenima iz DiverNet-a određuju u kojoj se pozi nalazi ronilac. Na taj se način doprinosi boljoj komunikaciji ronioca i površinske stanice te lakšem praćenju stanja ronioca pod vodom. Razvijen je Dynamic Time Warping algoritam i klasifikator umjetne neuronske mreže. Prepoznavanje poze radi se odvojeno za gornji (položaj ruku u odnosu na tijelo, plivanje, skidanje regulatora, itd.) i donji dio tijela (stajanje, ležanje, vrste plivanja, hodanje itd.). Prikupljanje podataka izvedeno je na 9 osoba pri čemu su snimane statičke i dinamičke poze tijela. Za svaki od implementiranih algoritama prikazani su konačni rezultati, analizirane prednosti i nedostatci, te moguća poboljšanja.