Upravljanje rizikom i premija rizika spot i unaprijednih cijena na tržištu električne energije : diplomski rad - Tustanovski, Iva (I. Tustanovski, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Povećana transparentnost trgovanja električnom energijom dogodila se deregulacijom tržišta i sve većom primjenom financijskih instrumenata kako bi se osigurala kontinuirana opskrba te umanjili rizici od kolapsa elektroenergetskog sustava, ali i eventualnih negativnih posljedica na poslovanje tvrtke uzrokovanih iznenadnim promjenama cijena. Hrvatsko tržište je u skladu s trendovima na energetskom području također prešlo na novi model dereguliranog tržišta te tako postupno omogućilo povećanje konkurentnosti. Nastavno na to, hrvatska burza električne energije je nedavno krenula s radom za dan-unaprijed tržište po uzoru na Nord Pool tržište. S obzirom da cijene električne energije ovise o mnogo odrednica, kretanja na tržištu nisu jednostavna za predvidjeti te dionici tržišta žele ustanoviti što točniji model za predviđanje cijene i određivanje mogućih načina zaštite od rizika. U ovom radu predviđanje kretanja cijene te samim time i premije na rizik pokušalo se odrediti GARCH (1,1) modelom. Ustanovljeno je da volatilnost cijena točno prati pad ili rast prinosa što je pomoglo prilikom određivanja ponašanja svojevrsne premije na rizik. Korištenjem Sharpeovog omjera izračunata je tržišna cijena rizika i pokazano da je srednja vrijednost takve premije pozitivna što se podudara s istraživanjima iz ovog područja.