Podešenje zaštite sinkronog generatora : završni rad - Turkalj, Viktor (V. Turkalj, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Generator je jedan od najbitnijih elemenata u elektroenergetskom sustavu. To je uređaj koji u elektrani iz mehaničke energije proizvodi električnu energiju. Zbog njegove uloge i velike cijene potreban mu je složeni sustav zaštite kako bi spriječili oštećenja uzrokovana kvarovima i smetnjama u radu. Tu zaštitu postižemo složenom uporabom zaštitnih releja. Oni služe kako bi na vrijeme otkrili probleme i na iste pravilno reagirali. Zaštitni releji iako zahtijevaju nešto veća početna ulaganja dugoročno donose uštede i sigurnost radu generatora. U ovom radu su razmotreni mogući poremećaji u normalnom radu generatora i problematika vezana za njegovu zaštitu od smetnji i nenormalnih pogonskih stanja. Također opisan je zaštitni uređaj koji štiti sinkroni generator.