Primjena alata za obradu velikih količina podataka u sustavima brige o starijima : diplomski rad - Tayfour, Abdalla (A. Tayfour, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu došli smo do zaključka da AAL usluge pružaju cjelokupni ekosustav za praćenje zdravstvenog stanja starijih osoba, od medicinskih senzora, računala i bežičnih mreža do aplikacija. Primarni cilj AAL usluga jest produžiti životni vijek starijih osoba koristeći ICT tehnologiju za osobnu zdravstvenu njegu, neovisno o njihovu okuženju. Trenutna potražnja za AAL sustavima, aplikacijama te uređajima za nadzor osobne njege i telekomunikacijskih nadzornih usluga je velika, no još nema integracije sa sustavima za obradu velike količine podataka. Sljedeći zaključak je da uvođenje Apache Spark-a u AAL sustav omogućuje spremanje i obradu velikih količina osobnih podataka koji nam daju uvid u navike i opće zdravstveno stanje korisnika. Takav proces je presudan za automatsko otkrivanje anomalija i što bržu reakciju na iste, ovisno o procijenjenoj razini opasnosti. Korištenjem Apache Spark-a možemo sakupljati i analizirati osobne podatke, kao što su podaci o općem zdravstvenom stanju i navikama osobe. Istovremeno, količina prikupljenih podataka o zdravstvenoj i socijanoj skrbi privlači veliko zanimanje i u poduzetništvu i u ekonomiju. Aspekti privatnosti i sigurnosti osobnih podataka igraju bitnu ulogu u uspješnom usvajanju korištenja pomoćnih tehnologija u AAL okolini. Apache Spark nam omogućava analizu podataka u stvarnom vremenu, i to za različite vrste podataka, kao što su tekstualni, grafički i podaci koji dolaze sa različitih vrsta senzora.