Detekcija srčanih aritmija primjenom valićne transformacije : završni rad - Tarade, Nika (N. Tarade, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Elektrokardiogram (EKG) je zapis električne aktivnosti srca koji se generira tijekom polarizacije i depolarizacije atrija i ventrikula. To je široko korišten alat za dijagnostiku srca. Karakteristični dijelovi EKG signala su: P val, QRS kompleks i T val. Srčana aritmija ukazuje na abnormalnu električnu aktivnost srca. Za ljude je aritmija opasna, stoga je njezina automatska identifikacija nužna za kliničku dijagnozu i postupanje. U radu je prikazan algoritam za detekciju srčanih aritmija primjenom valićne transformacije. Ovaj algoritam izvlači značajke iz EKG signala, računa brzinu otkucaja srca i prepoznaje četiri vrsta aritmija: bradikardija, tahikardija, miokardijalna ishemija i dekstrokardija. Algoritam je razvijen pomoću programskog paketa MATLAB i testiran pomoću MIT-BIH standardne baze EKG signala snimljenih na pacijentima s aritmijama.