Sustav za ispitivanje fotonaponskog modula temeljen na Arduino sustavu : diplomski rad - Useini, Besnik (B. Useini, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu realiziran je sustav za ispitivanje fotonaponskog modula, odnosno mjerenje određenih parametara fotonaponskog modula temeljen na Arduino sustavu. Parametri fotonaponskog modula koji se promatraju su napon, struja, snaga i energija. Pomoću strujnog osjetila INA219 mjeri se struja dok se napon fotonaponskog modula mjeri preko naponskog djelila, te umnoškom ovih dvaju vrijednosti dobiva se snaga, te se onda snaga pomnoži s vremenom da se dobije energija koju proizvede fotonaponski panel. Za prikaz dobivene vrijednosti koristi se LCD prikaz. Količina dobivene energije ipak ovisi o veličini sustava izloženoj sunčevoj svjetlosti pa je na sustav spojena i baterija kako bi se pohranio višak energije, te omogućilo lakše funkcioniranje u uvjetima sa smanjenim sunčevim zračenjem. Solarni paneli imaju maksimalnu snagu, odnosno generiraju maksimalnu energiju kada sunčeve zrake padaju okomito na panel pa je zato implementiran i dvoosni sustav za praćenje sunca. Za određivanje položaja sunca korištena su četiri fotootpornika. Upravljački krug obavlja zadatak unosa signala s osjetila te daje naredbe za pokretanje motora kako bi se pratila promjena položaja sunca.