Mjerenje brzine vozila : završni rad - Švec, Marko (M. Švec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Dan je povijesni pregled sustava mjerenja brzine s početkom na kraju 19. stoljeća. Opisani su mehanički brzinomjer i dva najčešća načina elektroničkog mjerenja brzine: Reedov prekidač i Hallove sonde. Uvod u satelitsku navigaciju i GPS. Mjerenje brzine pomoću GPS-a i Dopplerov efekt GPS signala. Radi dodatnog pojašnjenja relativističkog Dopplerovog efekta objašnjeni su osnovni principi specijalne i opće teorije relativnosti. GPS sustav nadopunjen je INS sustavom navigacije i opisan je fizikalni princip funkcioniranja akcelerometra i žiroskopa. Integracija satelitske navigacije i inercijalnih osjetila izvedena je pomoću Kalmanovog filtra. Navedeni su matematički modeli za estimaciju nagiba i brzine vozila. U zadnjem poglavlju prikazan je postav mjerenja i snimljeni valni oblici: uporedba mjerenja brzine GPS signalima frekvencije 1Hz, 10Hz i 20Hz, mjerenje brzine akcelerometrom i estimacija brzine Kalmanovim filtrom. Komentirane su razlike, ograničenja i mogućnosti nadogradnje korištenih estimacijskih modela.