Izolacijski sustavi energetskih transformatora : završni rad - Tomašković, Luka (L. Tomašković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu je dan kratki uvod u energetske transformatore. Objašnjene su Maxwellove jednadžbe kao teorijska podloga. U praktičnom djelu rada modeliran je u programskom alatu „ElecNet“ željeni promatrani dio transformatora a to je granica visokonaponskog i niskonaponskog namota te kapa. Mjesto proučavanja je rub niskonaponskog djela i unutarnji rub kape. Predmet rada je podjela ruba kape na dva djela i variranje pripadajuća dva radijusa. Polje je numerički i grafički snimano na mjestima proučavanja. Na djelu na kojem nije mijenjan radijus uočena je promjena ujednačavanja, dok je na kapi uočen pomak vršne vrijednosti prema radijusom dodrinoj osi kape. Zaključak rada jest da se električno polje u složenoj geometriji ravna u ovisnosti o udaljenosti razlike potencijala, što smo znali, ali i o obliku te međusobnom geometrijskom odnosu tih oblika.