Zvuk u prividnoj stvarnosti : završni rad - Šušak, Ante (A. Šušak, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Percepcija 3D zvuka koji pridonosi osjećaju prividne stvarnosti se temelji na tome da što bolje proučimo kako ljudski mozak percipira podražaje u realnom svijetu i stvara sliku u položaju objekata u prostoru te da zatim implementiramo naučene modele. Percepcija smjera iz kojeg dolazi zvuk se ostvaruje pomoću interauralne razlike vremena i intenziteta zvuka koji dolazi do slušatelja. Tome još pridonose pomicanje glave i kompleksna struktura uške koja deformira zvuk koji dolazi do uha i otklanja možebitne dvojbe oko toga da li je zvuk iza ili ispred slušatelja. Za percepciju udaljenosti zvuka najbitnije su značajke glasnoće i reverberacije. Glasnoća, kao značajka udaljenosti, pokazuje da što je neki izvor glasniji za slušatelja da je to njegova lokacija bliža. Reverberacija, osim što pomaže u evaluaciji udaljenosti, je najznačajnija što daje dojam veličine konteksta okoline.