Analiza statičke kontrole kvalitete usluge u programski upravljanim mrežama : diplomski rad - Ursa, Domagoj (D. Ursa, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljanje mreže (skr. SDN, od engl. software-defined networking) koncept je mrežne arhitekture koji se nameće kao rješenje problema koji se pojavljuju u tradicionalnim arhitekturama. Glavna ideja koju predstavlja SDN u odnosu na tradicionalnu arhitekturu mreža je odvajanje kontrolne cjeline od podatkovne. Odvajanje kontrolne cjeline od podatkovne postiže se tako da mrežni uređaji, kao što su usmjerivači i komutatori ostaju bez svoje odgovornosti kontrole mreže, već jednostavno prihvaćaju i procesiraju naredbe koje dolaze iz centraliziranog SDN kontrolera. Odvajanjem se postiže centralizirani nadzor nad mrežom što omogućava lakše uvođenje politike statičke kontrole kvalitete usluge (skr. QoS, od engl. quality of service) u cijeloj mreži. Pritom SDN kontroler brine o svim sklopovskim specifičnostima pojedinih uređaja u mreži (pristupna točka, usmjeritelj, komutator itd.), a korisnik koristi model apstrakcije koji se svodi na definiranje poslovno važnih te poslovno nevažnih i standardnih aplikacija. Uvođenjem SDN u mreže širokog područja (skr. WAN, od engl. Wide Area Network) pojednostavljuje se zadaća statičkog QoS-a filtriranje prometa po kategoriji po kojoj pripada te primjena unaprijed predefinirane politike kontrole kvalitete usluge za tu vrstu prometa. Cisco APIC-EM je SDN kontroler razvijen za upravljanje lokalnim i širokopojasnim mrežama. Korištenjem protokola SNMP i CLI, APIC-EM kontroler zadržava kompatibilnost sa starijim Cisco uređajima, što uvelike olakšava prelazak iz tradicionalne mreže u programski upravljanu mreža i samim time uvođenje statičke QoS politike. APIC-EM kontroler podržava razvoj programske podrške treće strane koristeći pri tome REST API za komunikaciju između aplikacije i kontrolera, uz to sadrži već unaprijed ugrađene aplikacije koje olakšavaju administriranje i upravljanje mrežom. Jedna od tih aplikacija je EasyQoS koja je namijenjena za analiziranje i upravljane statičkom i dinamičkom kontrolom kvalitete usluge u SDN mrežama. Ovaj diplomski rad temelji se na projektu suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva s tvrtkom Combis d.o.o. Cilj projekta bio je razviti aplikaciju koja se sastoji od nekoliko programskih modula s različitim funkcijama u svrhu lakšeg administriranja mreže. Za praktični dio diplomskog rada razvijen je QoS modul, koji služi za analizu i upravljane statičkom kontrolom kvalitete usluge, te pojednostavljuje prevođenje postojeće QoS politike tradicionalnih mreža u QoS politike prilagođene APIC-EM kontroleru, odnosno programski upravljanim mrežama.