Određivanje mehaničkih impedancija glava namota sinkronoga generatora pomoću analize elektromagnetskih sila i vibracijskoga odziva u glavama namota : diplomski rad - Štor, Anthea (A. Štor, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Visoki iznosi vibracija na glavama namota mogu dovesti do većih oštećenja izolacije namota hidroagregata. Da bi se to spriječilo, prate se iznosi vibracija se i analiziraju njihovi uzroci. Ovaj rad predstavlja novu metodu u analizi vibracija na glavama namota. Analiza vibracija na glavama namota otkriva da su dominantni uzroci visokih iznosa vibracija elektromagnetska sila i promjena temperature. Elektromagnetska sila koja djeluje na namote uzrokuje visoke vibracije kod promjena radne snage hidroagregata te u prijelaznim režimima (kod crpnog zaleta i električnog kočenja), u kojima se razvijaju rezonancije. U slučajevima kada je iznos elektromagnetske sile konstantan, uzrok promjene iznosa vibracija su promjene u krutosti sustava učvršćenja glava namota kao posljedica temperaturnih promjena. Uvođenje parametra mehaničke impedancije i mehaničke admitancije u analizu vibracija omogućuje eliminaciju utjecaja elektromagnetske sile. Tim parametrima se prate promjene krutosti u sustavu učvršćenja glava namota, odnosno određuju rezonantne frekvencije sustava glava namota. Općenito, ti parametri prate promjene vibracija vezane samo za mehaničke parametre promjene sustava.