Metoda analize slike i softver za verifikaciju potpisa : diplomski rad - Tilić, Nika (N. Tilić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U okviru rada su istražene metode implementacije dinamičkih sustava za verifikaciju potpisa. U radu su predstavljeni Forward-Backward algoritam, Viterbi algoritam i Baum-Welch algoritam koji predstavljaju rješenja fundamentalnih problema skrivenog Markovljevog modela. Implementiran je sustav za verifikaciju potpisa temeljen na skrivenom Markovljevom modelu te je provedena analiza performansi sustava za potpise preuzete iz tri različite baze. Implementirana je MATLAB aplikacija koja korisniku omogućava generiranje skrivenog Markovljevog modela za odabranu grupu potpisa, ispitivanje modela za pojedine uzorke iz baze, uvid u rezultate analize sustava te grafički prikaz značajki korištenih u izgradnji modela.