Otkrivanje osjetljivih podataka u relacijskim bazama podataka : diplomski rad - Urh, Marko (M. Urh, 2018)
Sažetak na hrvatskom: S obzirom na med¯usobnu povezanost koja postoji danas izmed¯u poslovnih procesa i kako veliˇcina organizacije raste, podaci su postavljeni u nekoliko sustava, aplikacija, baza podataka i zajedniˇckih datoteka, ˇcine´ci njegovu zaštitu, provjeru autentiˇcnosti i povjerljivosti zajedno s potrebom da se pridržavaju propisa, zadovoljavaju zahtjeve te da se minimizira rizik podataka. Kako bi se zadovoljile te potrebe, fokus mora biti preusmjeren na podatke. Tradicionalna sigurnosna rješenja koja se usredotoˇcuju na vanjsku prijetnju nisu odgovor. Potrebna je tehnologija usmjerena na podatke. Navedeni scenariji se mogu dogoditi i u kontekstu spajanja, širenja ili kada su naslijed ¯eni sustavi nadmašili svoje izvorne vlasnike. Kao rezultat toga, osjetljivi podaci mogu postojati izvan znanja osobe koja trenutno posjeduje te podatke. Ovo je ˇcest ali vrlo ranjiv scenarij jer ne možete zaštititi osjetljive podatke, osim ako ne znate da postoje. Razumijevanje gdje se nalaze podaci je temelj ˇcvrstog okvira za procjenu upravljanja i rizika usklad¯enosti. Stoga se procesi otkrivanja i klasifikacije postaju važna i kriti ˇcna komponenta ublažavanja rizika kako veliˇcina organizacije raste, a osjetljive informacije poput brojeva kreditnih kartica i osobnih financijskih podataka šire se na više lokacija.