Analiza prometnih tokova na komutatorima tipa Open vSwitch : diplomski rad - Teslić, Danijel (D. Teslić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljane mreže (eng. Software-Defined Networking, skr. SDN) su novo mrežno rješenje razvijeno kao odgovor na rastuću potražnju za većim mrežnim performansama. SDN arhitektura pruža značajno poboljšanje performansi pomoću pojednostavljenja mrežne arhitektura, povećanja mrežnog kapaciteta i brzine. Glavna ideja SDN-a je razdvajanje kontrolne i podatkovne razine koja smanjuje opterećenje mrežnih uređaja, nudi centraliziranu kontrolu mreže I povećava performanse. Još jedna velika prednost SDN-a je što koristi programske uređaje koji su jeftiniji za ugradnju te se lakše poboljšavaju ili mjenjaju. SDN komutatori su programski komutatori koji rade samo na podatkovnoj razini. Njihova jedina uloga je preusmjeravanje paketa za što koriste svoje tokove unutar tablica tokova. SDN kontroler se brine za kontrolnu razinu u SDN mrežama i implementira algoritme za optimizaciju mreže, formira tokove koji se zapisuju u SDN komutatore, upravlja SDN komutatorima te nadzire kompletnu mrežu. Kako bi se opterećenje na kontrolere smanjuje, programske aplikacije koje implementiraju većinu funkcionalnosti kontrolera se također mogu koristiti. Ove aplikacije komuniciraju s kontrolerima preko REST ili Java API-ja dok kontroleri komuniciraju s komutatorima pomoću OpenFlow protokola. Posrednik prometnih tokova (eng. Network Packet Broker, skr. NPB) je programska aplikacija koja pruža korisniku mogućnosti dodavanja tokova i upravljanje komutatorima tipa Open vSwitch (skr. OVS) u SDN mrežama. On koristi OpenDaylight Lithium kontroler i OVS 2.4 kako bi implementirao svoje funkcije. NPB nudi odličan pregled SDN-a te pokazuje sve prednosti koje SDN ima u odnosu na konvencionalne mreže. Koristeći Mininet za simulaciju mreže, testirane su performance OVS-a. Ovi su testovi dali uvid u ponašanje OVS-a u različitim mrežnim scenarijima uključujući više različitih tokova, više tablica tokova i mrežnih uređaja. NPB je također ugrađen u pravu SDN mrežu gdje je radio besprijekorno sa svojom punom funkcionalnošću.