Karakterizacija ultrazvučnih pretvarača za mjerenje brzine vjetra : završni rad - Škorić, Luka (L. Škorić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U okviru ovog rada detaljno su opisani tijek razvoja, način rada, konstrukcija i primjena ultrazvučnih pretvarača. Ultrazvučni pretvarači su uređaji koji zvučne valove u frekvencijskom rasponu ultrazvuka pretvaraju u električne signale i obrnuto. Ultrazvučni pretvarači su najčešće uređaji malih dimenzija i kompaktne građe. U nekoliko poglavlja, detaljno su opisana najvažnija svojstva tipičnog ultrazvučnog pretvarača, kao što su rezonantna frekvencija, pojas frekvencija, usmjerenost karakteristike zračenja, domet emitiranog signala. Analiziran je nadomjesni električki model piezoelektričkog materijala unutar ultrazvučnog pretvarača. Piezoelektrični materijali su osnovni gradivni element većine ultrazvučnih pretvarača. Piezoelektrični efekt je svojstvo nekog materijala da se pod utjecajem mehaničkog naprezanja polarizira, stvarajući tako električno polje. Obrnuti piezo efekt je svojstvo materijala da pod utjecajem električnog polja mijenja oblik i dimenzije. U nastavku rada, opisan je način rada ultrazvučnog anemometra, struktura takvog uređaja, te su ispitana svojstva konkretnog modela ultrazvučnog pretvarača implementiranog u cjeloviti sustav.