Određivanje voznih svojstava bicikla : diplomski rad - Štambuk, Matej (M. Štambuk, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Pri projektiranju elektromotornog pogona za preradu vozila na električni pogon treba odrediti potrebnu snagu elektromotora i energiju baterijskog paketa. Klasičnom metodom, zahtjevi na pogon se mogu odrediti mjerenjem brzine i momenta na pogonskom kotaču vozila pomoću mjerača momenta te se za projektiranje pogona koristi dobiveni vučno kočni profil. U radu je opisana metoda za estimiranje snage i potrebne energije vozila isključivo pomoću GPS uređaja. Prilikom odabira GPS uređaja potrebno je voditi računa o razlučivosti uređaja te točnosti mjerenja brzine i visine vozila. Pomoću izmjerene trase (profil brzine i visine) i modela otpora vozila moguće je izračunati snagu koju vozilo razvija kao i energiju utrošenu za određenu trasu. Prikazan je proračun za prerađeni električni bicikl KTM Knoxville.